Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Senjori

Kopšana

Vecāki kaķi var kļūt mazkustīgāki, mazāk spēlēties, tie var vairāk gulēt, zaudēt svaru, vai gluži otrādi – aptaukoties. Var gadīties, ka kaķis vairs nevar uzlēkt savā iemīļotākajā vietā. Visas šīs pazīmes var būt saistītas arī ar veselības problēmām, ne tikai ar vecumu. Kaķiem senioriem ar veselības problēmām būtu ideāli veikt veselības pārbaudes reizi pusgadā un veseliem kaķiem – reizi gadā, iekļaujot asins analīzes un rentgenoloģisko izmeklēšanu. Vajadzētu pārliecināties, ka kaķim ir viegla piekļuve lietām, kas tam patīk vai ir nepieciešamas. Veciem kaķiem ir jābūt vieglai piekļuvei barībai, ūdenim un tualetei. Ja mājās ir vairāki stāvi, tad vajadzētu nolikt kaķa tualeti visos stāvos, jo kaķis var nepaspēt aiziet līdz tualetei. Kaķiem senioriem var nebūt problēmas iekāpt tualetē ar augstākām malām, lai pačurātu, bet var būt problēmas ar pakakāšanu. Tad vajadzētu uzlikt tualetes ar zemām malām vai aplikt ap tualeti avīzes. Ja kaķis vairs nevar uzlēkt uz palodzes vai ielēkt gultā, tad vajadzētu viņam nodrošināt iespēju tur nokļūt pašam. Var iegādāties kaķu trepītes vai arī pats var kaut ko uzmeistarot. Vecus kaķus biežāk vajadzētu ķemmēt, jo viņi paši var vairs nespēt sevi tik labi apkopt. Ķemmēšana arī uzlabo asinsriti. Ja kaķim ir problēmas ar redzi, tad pa nakti vajadzētu atstāt nakts gaismu, lai kaķim būtu vieglāk orientēties. Ja kaķis ir akls, tad videi ap to būtu jābūt nemainīgai. Un lai neizbiedētu kaķi, pirms to aiztikt, jāpasauc vārdā. Ja kaķis ir kurls, tad tam vajadzētu tuvoties no priekšpuses, lai to neizbiedētu. Šādus kaķus būtu jātur istabā, lai tos pasargātu no plēsējiem un mašīnām. Veciem kaķiem tāpat kā veciem cilvēkiem, patīk rutīna un viņi var gribēt pavadīt vairāk laika ar savu ģimeni.

Teksta autors

“Lion” veterinārās klīnikas veterinārārste

Zane Briģe


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion