Pļavnieki:
+371 25402502

Purvciems:
+371 25608535

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Kucēni

Kā izvēlēties kucēnu?

Pirms suņa iegādāšanās ir kārtīgi jāapsver visi “par un pret”, jānoskaidro visu ģimenes locekļu domas šajā jautājumā. Vēl svarīgi ir saprast un izlemt - kādam mērķim mēs suni vēlamies iegādāties? Suns kompanjons, sargsuns, mīlulis vai suns darbam? Suns, kuru jūs izvēlēsieties, kļūs par uzticamāko draugu līdz pat sava mūža beigām un pavadīs ģimenē desmit un vairāk gadus, tādēļ lēmumu nevar pieņemt steigā vai mirkļa impulsa vadīts. Galvenā suņa sūtība ir kļūt par vientuļa cilvēka vai ģimenes draugu, kas atrodas līdzās un spēj sniegt mīlestību un atbalstu gan priecīgos, gan grūtos brīžos

Kādu suni izvēlēties?

Vairums cilvēku, kas vēlas iegādāties suni, lielāko uzmanību pievērš šķirnes ārējam izskatam, ignorējot rakstura īpatnības. Visbiežāk šķirnes attīstās, atlasot suņus kāda uzdevuma pildīšanai, piemērotākajām un vēlamajām rakstura īpašībām. Izvēloties ņemt audzināšanā kādu no šķirnes suņiem, vienmēr jāpatur prātā tās funkcijas un uzdevumi, kuru veikšanai šķirne tika izveidota. Katrai no suņu šķirnēm ir raksturīgas īpatnības, kuras jāņem vērā, novērtējot fizisko un psiholoģisko suņa piemērotību jūsu ģimenei.  Ir grūti iedalīt suņu šķirnes grupās, jo vairums suņu ir mainījuši savas profesijas,kļūstot par ģimenes draugiem. Tomēr, lai novērtētu suņa iedzimtās tieksmes, jāzin, vai viņš pieder pie azartiskajiem medību suņiem, uzticamajiem darba suņiem vai klēpja sunīšiem, kas vienmēr bijuši kā sabiedrotie un laika kavētāji. Mūsdienās suņi vairs netiek nodarbināti tajā darbā, kuram tika veidoti audzināti, bet kļuvuši par mājas mīluļiem. Neskatoties uz mūsdienu laisko dzīvesveidu, to instinkti saglabājas un var izpausties visnegaidītākajos brīžos. Ar to ir jārēķinās, iegādājoties šķirnes suni. Situācija ir vēl neskaidrāka ar bezšķirnes suņiem, jo neviens nezin, kādas asinis plūst to dzīslās.   Vislabākais veids, kā noteikt kucēna iespējamo izskatu un raksturu, ir iepazīties ar tā vecākiem. Tomēr arī visparastākais krancis pat vēl vairāk par tīršķirnes suni spēj novērtēt cilvēka sniegto mīlestību un atbildēt ar sirsnīgu pieķeršanos savam karsti mīlētajam sai

Kur iegādāties kucēnu?

Lai iegādātos labu suni, rūpīgi ir jāizvēlas audzētājs, kucēna vecāki, jānovērtē, kādos apstākļos audzētavā tiek turēti mazuļi ar māti, jo kucēnam ir svarīgi jau no visagrākā vecuma kontaktēties ar cilvēkiem. Pēc tā lielā mērā var spriest, vai suns būs labsirdīgs un pacietīgs pret bērniem vai tendendēts uz agresivitāti. Labs suņu audzētājs izaudzina tikai pāris kucēnu metienus gadā, rūpējoties par to,lai būtu pareiza barošana un laba veselība, rūpīgi izvēlētos suņu nākamos saimniekus.

Labākā iespēja gūt priekšstatu par interesējošo šķirni ir klubi un suņu izstādes. Parasti suņu saimnieki labprāt stāsta par savu mīluļu īpatnībām, tas palīdzēs izdarīt pareizo izvēli. 

Optimālais vecums, kad kucēnu var atšķirt no mātes, ir astoņas nedēļas. Pirms šā vecuma sasniegšanas kucēns vēl nav apguvis visu, ko māte spēj tam iemācīt, taču pēc astoņu nedēļu vecuma var rasties problēmas ar kucēna socializāciju un apmācību. Ja suns ir ievērojami vecāks par diviem mēnešiem, jāpārliecinās, ka tas ir saņēmis pietiekami daudz cilvēku uzmanības, nevis audzis noslēgtā būrī bez saskarsmes iespējām.  Ja jūs ņemsiet suni no patversmes vai audzētavas atbildīgā persona jums izsniegs vakcinācijas apliecību, suņa kopšanas rekomendācijas un šķirnes dzīvnieka ciltsrakstus.  Kucēnu iegādājoties, jāplāno pirmā vizīte pie veterinārārsta, lai jaunais saimnieks būtu pārliecināts, ka saņem veselu, attārpotu dzīvnieku, kuram veikta vecumam atbilstoša vakcinācija.

Teksta autore

Veterinārās klīnikas LION veterinārārste Rita Bokmane


Veterinārā klīnika Pļavnieki
Brāļu Kaudzīšu iela 19, Rīga, LV-1021
tālr.: 67650518, mob. 25402502

Veterinārā klīnika Purvciems
t/c “Minska”, Nīcgales iela 2, Rīga, LV-1035
tālr.: 67561362, mob. 25608535

BT Kapital SIA

Reģ.nr.40003954588

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Adrese: Nīcgales 2, Rīga, LV-1035

© 2024 Visas tiesības aizsargātas Veterinārā klīnika Lion